Hälsocenter i Närke

Specialisten på fotbäddar/ skoinlägg

Specialisten på fotbäddar/skoinlägg

För alla som vill leva ett aktivt liv

Har du besvär med dina fötter-ben-höft eller rygg?

Det kan bero på nersjunkna fotvalv, på felställning/felbelastning av fötterna. Felbelastningen kan även orsaka/förvärra besvär såsom

Skoinlägg utefter dina fötters form

Vi arbetar med ett speciellt data program som beräknar hur just ditt inlägg skall vara för att hjälpa din fot att justera felställningar. Dataprogrammet är unikt och är kopplat till datorn, vilket gör att du kan se din bild direkt.

Det unika är att dina individuella skoinlägg tillverkas i olika utföranden tex av naturmaterial,syntet för de fötter som transpirerar mycket eller olika sportinlägg för dem som idrottar. Vi har också ett mycket populärt inlägg med mycket stötdämpning för långa vandringar eller för dej som står mycket på hårda golv.

Vi tillverkar också formgjutna inlägg som du kan få med hem direkt.

Problem & symptom:

Förekommer ofta i kombination med kollaps av längsgående fotvalvet, men kan också förekomma enskilt. Kan bero på höga längsgående fotvalv s.k Cavusfot. Kan också bero på snedställd stortå (hallux valgus).

Punktformad smärta vid främre delen av hälbenet, där den s.ksenspegeln mellan hälen och framfoten har sitt fäste. Oftast har man kraftig smärta efter långvarig vila t.ex efter natten då man ska stiga upp. Rulla gärna foten över en Coca-cola flaska med smal hals (glas).Våra skoinlägg göres med ett uttag där sporren sitter för att avlasta.

Vid kraftiga besvär så kan vi behandla med laser.

Känns som diffus ömhet under hela hålfoten eller just framför hälbenet.Senan känns oftast hård. Ont vid frånskjut, då senan spänns och belastas. Kan ofta behandlas framgångsrikt med laser.

Sned stortå och ibland stel stortåled.Ofta smärtor och tendens att inte vilja belasta stortån vid gång, vilket leder till att patienten supinerar foten och därmed snedbelastar. Lokal ömhet, nedsatt rörlighet, smärtande stortåleder och artros. Ofta ärftligt betingat men förstärks av skor med för smal tådel och pronation av foten. Besvären kan ofta lindras med laser.

Vanligt tillstånd med smärta på framsidan av underbenet efter t.ex för mycket löpning på hårt underlag med skor med otillräcklig stabilitet och dämpning. Vanligt vid ökning av träningsdosen. Oftast finns pronationsfelställning,som skall korrigeras.

Cykla tex utan att utföra fotledsrörelser.

Smärta och ömhet i hälsenefästet vid ansträngning, speciellt frånskjut.Kommer vid överansträngning, hård belastning, byte av underlag, löpning eller promenad i uppförsbackar. Ofta vid användning av felaktiga skor med för låg klack eller hälfelställning.Ibland kan en hälkil på ca 10mm, som läggs under sulan på bägge skorna räcka.

Knät är känsligt vid t.ex pronationsfelställning en inåtrotation av underbenet, vilket ger en felställning i knät. Kan på sikt ge artros. Vid svullnad och ev värk i knät kan det finnas en inflammation som kan behandlas med laser.

Detta smärttillstånd uppkommer på utsidan av knät, ofta efter en stunds löpning och går som regel bort direkt löparen stannar, för att efter några minuter återkomma när löpningen återupptas.Både pro och supinationfelställningar i foten kan orsaka besvären.

Löpning bara på en sida av vägen kan också orsaka besvären.

Felställning i fot och knä kan fortplanta sig uppåt till ländrygg och nacke. För hög klack kan t.ex orsaka en ökad ländryggsvank. Höga fotvalv kan leda till att ryggen belastas hårdare då stötdämpningen inte är optimal i foten.

En vass nervsmärta lokaliseradvid förfoten mellan 3:e till 4:e tå. Smärtan gör att man undviker att sätta ner förfoten ordentligt. Ofta finns förhårdnader i förfoten vilket innebär för hård belastning pga t.ex. för höga fotvalv,användning av skor med klackar, dans m.m Inlägg med uttag vid problemområdet är effektivt. Förfotskydd kan också lindra. Stor framgång med laser kan påvisas.